Начин на приготвяне
Този тарт от тиква и лешник е щастие. Пълнежът остава много мек, без да тече. Вярвам, че ще се превърне в класика за вас всяка есен! Пълнежът е без захар но ако желаете, добавете мед или друго на вкус.
За пай направен в 22 см форма.
Пригответе тестото: В купа смесете брашното с пудрата захар и солта. Добавете маслото, нарязано на парчета. Натрошете маслото с ръце, докато се поеме добре в брашното. Налейте водата (55 мл) и оцета. Разбърква се, докато се получи хомогенно тесто.
Завършете с фрезоване (смачкайте тестото с дланите) тестото върху работната повърхност, за да интегрирате маслото. След това поставете тестото в хладилника за няколко часа (очевидно можете да приготвите тестото с миксер, ако предпочитате).
Пригответе плънката: Нарязвате тиквата на резенчета, отстранете сърцевината със семената, обелете филийките и след това ги нарежете на кубчета. Разтопете хубаво кубче масло в тиган.
Задушете кубчетата от тиква в маслото за няколко минути, след това добавете водата и разбъркайте. Оставете да къкри на умерен огън, докато омекне тиквата. Отцедете с помощта на цедка, поставете в купа, след което пюрирайте с пасатор. Оставете да се охлади.
Добавете последователно смлени лешници, брашно, течна сметана, яйце и жълтък, леко разбити с вилица. Добавете струйка лешниково масло (или друго масло). Добавете ароматите (дозировка според вашите вкусове).
Разбъркайте добре, за да имате хомогенен пълнеж.
Загрейте фурната до 200°C.
Сглобяване и готвене: върху работна повърхност поръсете малко смлени лешници и брашно. Разточете тестото, след което го поставете във формата (намазана с масло и набрашнена или покрита с хартия за печене).
Отрежете изпъкналите ръбове.
Печете тестото за 10 минути (поставете лист хартия за печене върху тестото, след което изсипете ориз или други варива, сушен грах). Извадете варивата и печете още 5 минути. Изсипете пълнежа върху тестото и продължете да печете за около 30-35 мин в зависимост от фурната.
Поръсете тиквения пай с тиквените семки и др. по избор. Можете да замените лешниците с орехи.
Съвет: Заменете част от пшеничното брашно с кестеново брашно за тестото и добавете парчета кестени към пълнежа!
Да ви е сладко и приятно с този тиквен пай с ядки!