Начин на приготвяне
Овесените ядки се слагат в кухненски уред (аз използвах кафемелачка) и се смилат на не много фино брашно.
Овесеното брашно се изсипва в купа, прибавя се пшеничното брашно и канелата и се разбъркват сухите съставки.
Дабавя се маргаринът/маслото и с ръце се омачква, за да се смеси добре, а не да стават големи бучки, и да се оформят трохи.
Тук е редът и на подсладителя.
След това от водата се добавя малко по малко и се меси, докато се съединят всички сухи съставки и се получи лепкаво тесто.
В съвсем леко намазнена тавичка се натиска с ръце тестото, за да стане тънък слой на дъното и по стените.
Тавичката се слага в хладилника за 20 минути.
След това се слага в загрята на 175 градуса фурна за около 15 минути само леко да се запече тестото.
През това време се прави плънката.
В кухненски уред се слага пюрираната тиква, авокадото, нарязано на няколко парченца, млякото, подсладителят, ванилията, канела и малко индийско орехче. Блендира се до хомогенност.
Тиквената смес се изсипва в тавичката и се връща обратно във фурната за още 30-40 минути, като поне последните 15-20 може да е само на горен реотан.
Когато е готов тиквения пай (да потъмнее по краищата), се изважда от фурната, оставя се да поизстине и се наръсва с пудра захар преди сервиране.
Тиквеният пай с овесени ядки е готов.
Коментари