Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Тиквен пай с овесени ядки

Тиквен пай с овесени ядки

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7784k1k3k11
Тиквен пай с овесени ядки
Снимка: Рая Андонова
1 / 4
18/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Хапнете го първо с очи, за да имате сили и да приготвите този страхотен тиквен пай"

Необходими Продукти

  • овесени ядки - 1 1/2 ч.ч.
  • пшенично брашно - 1/2 ч.ч.
  • индийско орехче
  • канела
  • маргарин - 4 с.л., или масло
  • мед - 1 + 2 с.л., или друг подсладител
  • ледена вода
  • пюре от тиква - 1 3/4 ч.ч.
  • авокадо - 1 бр., малко
  • ванилов екстракт - 1 к.л.
  • растително мляко - 1/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Овесените ядки се слагат в кухненски уред (аз използвах кафемелачка) и се смилат на не много фино брашно.

Овесеното брашно се изсипва в купа, прибавя се пшеничното брашно и канелата и се разбъркват сухите съставки.

Дабавя се маргаринът/маслото и с ръце се омачква, за да се смеси добре, а не да стават големи бучки, и да се оформят трохи.

Тук е редът и на подсладителя.

След това от водата се добавя малко по малко и се меси, докато се съединят всички сухи съставки и се получи лепкаво тесто.

В съвсем леко намазнена тавичка се натиска с ръце тестото, за да стане тънък слой на дъното и по стените.

Тавичката се слага в хладилника за 20 минути.

След това се слага в загрята на 175 градуса фурна за около 15 минути само леко да се запече тестото.

През това време се прави плънката.

В кухненски уред се слага пюрираната тиква, авокадото, нарязано на няколко парченца, млякото, подсладителят, ванилията, канела и малко индийско орехче. Блендира се до хомогенност.

Тиквената смес се изсипва в тавичката и се връща обратно във фурната за още 30-40 минути, като поне последните 15-20 може да е само на горен реотан.

Когато е готов тиквения пай (да потъмнее по краищата), се изважда от фурната, оставя се да поизстине и се наръсва с пудра захар преди сервиране.

Тиквеният пай с овесени ядки е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
Обичам тиква и много я ползвам, чудесен пай!
07.09.2022 16:48