Тракийска чорба от зелени домати

Иван КацаровИван Кацаров
Чирак
59
943
198
138
13/10/2020
"Тази автентична рецепта е безценно българско съкровище - насладете се на тракийската чорба от зелени домати"
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо870
  • Преглеждания за месеца154
  • Преглеждания за седмицата11
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • праз - 3 стръка
  • целина - 1 малка глава
  • зелени домати - 4 средни
  • люти чушки - 2 по желание
  • червен пипер - 1 с.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • олио - да покрие дъното
  • фиде - 1 шепа
  • целина - (листа) половин шепа
  • препечено брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Рецептата е от пловдивското село Труд и гозбата беше известна под името френкова чорба. В Тракия старите хора наричат доматите френки.

Познавачите на италианската кулинарна традиция с изненада ще забележат в рецептата близост с едно скромно, но класическо минестроне, обаче „братовчедката“ от Италия се прави с повече вида зеленчуци и няма зелени домати.

Другото име гозбата е Сиромашка чорбица, защото има много малко съставки, но те се съчетават съвършено в това питателно ястие.

Ето как се приготвя:

1. Празът се нарязва на ситно заедно с лютата чушка и се слага в намазнената тенджера да се задуши. Разбърква се периодично.

2. Когато празът леко омекне, се добавят нарязаните на средно зелени домати и нарязаната на дребни кубчета глава целина. Задушаването продължава още няколко минути.

3. Прибавя се червен пипер, разбърква се и бързо се долива вода, за да не се препържи пиперът и да горчи гозбата. Количеството вода е около 1.3 – 1.5 литра. Нарязват се на ситно скилидките чесън и се пускат в доматената чорба заедно с 1 брой дафинов лист и сол. Всичко се оставя да ври за 20 минути.

4. Добавя се фидето и се оставя гозбата да се вари още десетина минути.

5. За финал се добавя размитото в малко вода препечено брашно, вари се още 2-3 минути и се сваля от огъня. Тогава се слагат и нарязаните на ситно листа целина.

6. Подправя се с оцет при поднасянето и с препечени филийки е много вкусно.

Допълнителни бележки към рецептата за тракийска чорба от зелени домати:

През по-ранната есен, когато времето все още позволява да се готви в лятната кухня, баба Зойка запичаше зелените домати на металната плоча на оджака и тогава ги нарязваше в тракийската чорба от зелени домати. Днес аз ги запичам на скарата или грил тигана.

През зимата френковата чорба се правеше с пръжки – първо се нарязва сланина на малки парчета и се изпържва, пръжките се вадят с решетъчна лъжица и тогава в мазнината се задушава празът.

Нататък рецептата продължава, както е описана по-горе. Пръжките се връщат в чорбата в края, след като се сложи брашното. В италианското минестроне се ползва често Гуанчале (свински бузи, подправени с черен пипер и после сушени) – отново виждаме подобие между двете рецепти. Ако не харесвате сланина или не може да намерите Гуанчале – направете рецептата с бекон.

Зелените домати през зимата се вземат от туршия и тогава се внимава със солта в гозбата, защото доматите са солени.

Баба понякога слагаше шепа сушени сини сливи в чорбата на етапа на точка (3).

Сполай Ви!

Помощна щипка за рязане на плодове и зеленчуци-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Помощна щипка за рязане на плодове и зеленчуци
3.00 лв.
2.31 лв.
Виж ››

Тайната на перфектно нарязаните зеленчуци е в използването на тази удобна помощна щипка

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Иван Кацаров
Иван Кацаров
13.10.2020 23:44
Всички рецепти които публикувам са автентични тракийски от кухнята на моите баби от Пловдивското село Труд.
0
0
Христинка Колева
Браво! Благодаря за тази интересна и автентична рецепта!
1
0