Начин на приготвяне
Важно: За да ни се получи рецептата за содени питки от Орлов Дол, трябва да използване една и съща чаша за трите основни съставки.
В дълбока купа изсипваме брашното и сиренето. След тях в същата чаша, която сме използвали, я пълним с кисело мляко и върху нея изсипваме содата за хляб.
Започваме да бъркаме сместа, докато тя започне да образува балончета в чашата, тогава изсипваме и тази смес.
Всичкото това (брашното, сиренето и млякото) започваме да го бъркаме с лъжица, а когато се сгъсти започваме да го месим с ръка.
Когато тестото е готово, го правим на топчета (излизат между 4 и 6) и ги поставяме в намазнена тавичка.
Когато вече са в тавичката, ги сплескваме и правим с пръст малки дупки по средата на всяка от малките содени питки.
В тези дупчици слагаме по малко масло и след това ги слагаме да се пекат на предварително загрята фурна (горен и долен реотан на 200 градуса) за около 15-20 минути (трябва да са се надули и и да са пожълтели).