Начин на приготвяне
Смесете водата и прясното мляко. Стоплете ги до около 40 градуса (не повече). При тях добавете 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно.
Разбъркайте и прибавете едно пакетче суха мая. Отново разбъркайте и оставете на страни за да втаса.
През това време в друга дълбока купа или тавичка разбъркайте едно яйце, олио и щипка сол. Изсипете към тях сместа с маята. Започнете да пресявате по малко от брашно.
Добавете известно количество, спрете и разбъркайте. След което отново продължете. Така омесете меко и еластично тесто за кифлички.
Прибере го в съд, покрит с капак или кухненска кърпа, и оставете да втаса около час, по възможност на топло място.
Извадете тестото, премесете го отново един път и разделете на три отделни топчета.
С точилка, върху набрашнена повърхност, разточете всяко парче тесто на кръг. С нож нарежете кръга вертикално, хоризонтално и по две диагонали.
Ябълките обелете, измийте и настържете с ренде на ситно. Добавете една ванилия и канела и разбъркайте. Това е и плънката за страхотните кифлички.
Поставете от нея по една лъжица в края на всяко изрязано парче. Навийте на кифличка и подредете в тава за печене.
Оставете ги на топло да втасат още веднъж за половин час, след което ги намажете с разбит жълтък с прясно мляко. Отгоре ги поръсете с малко кафява захар.
Изпечете ябълковите кифлички за деца на 180 градуса до златисто кафяво.