Начин на приготвяне
Лука, стъка целина, чесън и домат (обелен) се смилат на кашичка в блендер.
Моркова и пащърнакът се обелват и нарязват на малки кубчета, а картофите на по-едри.
Листата от магданоз и тези от целината се накълцват, а дръжките на магданоза се запазват.
Мазнната се загрява на умерен огън и в нея се задушават с малко сол смлените зеленчуци, докато се сгъстят. Добавят се морковите и пащърнакът, запържват се за минута - две и се налива около 1.5 л. вода. Ври 15-20 минути и се добавят картофите. Долива се вода.
След още 15 минути се сипва оризът, предварително измит от нишестето и половината от накълцаните свежи листа целина и магданоз плюс вегетата. Супата се вари още 20 минути.
Брашното се разбива в растителното мляко с щипка сол. Налива се в супичката, подправя се с черен пипер и девесил и ври още около 5 минутки, за да се сгъсти леко и стане мътна. Разбира се, ако я предпочитате бистра, може да избегнете брашното и млякото.
Картофената супа се поднася гореща, поръсена с останалите зелени накълцани листа.
Добър апетит!
Постната картофена супа с пащърнак е готова.