Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Картофена супа»Постна картофена супа с пащърнак

Постна картофена супа с пащърнак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постна картофена супа с пащърнак5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Бягаме към магазина за картофи, че открихме тази страхотна рецепта за постна картофена супа"

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр. среден размер
  • пащърнак - 1 корен
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 стрък с част от листата
  • лук - 1/2 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - 6 стръка
  • девесил - 1 щипка
  • домати - 1 бр. добре узрял
  • зехтин - 50 мл. (или слънчогледово олио)
  • ориз - 2 пълни шепи
  • брашно - 1 с.л. с връх
  • соево мляко - 4 с.л. с връх, кисело или около 120 мл. прясно
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • вегета - 1 с.л. или друга марка сушени зеленчуци
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лука, стъка целина, чесън и домат (обелен) се смилат на кашичка в блендер.

Моркова и пащърнакът се обелват и нарязват на малки кубчета, а картофите на по-едри.

Листата от магданоз и тези от целината се накълцват, а дръжките на магданоза се запазват.

Мазнната се загрява на умерен огън и в нея се задушават с малко сол смлените зеленчуци, докато се сгъстят. Добавят се морковите и пащърнакът, запържват се за минута - две и се налива около 1.5 л. вода. Ври 15-20 минути и се добавят картофите. Долива се вода.

След още 15 минути се сипва оризът, предварително измит от нишестето и половината от накълцаните свежи листа целина и магданоз плюс вегетата. Супата се вари още 20 минути.

Брашното се разбива в растителното мляко с щипка сол. Налива се в супичката, подправя се с черен пипер и девесил и ври още около 5 минутки, за да се сгъсти леко и стане мътна. Разбира се, ако я предпочитате бистра, може да избегнете брашното и млякото.

Картофената супа се поднася гореща, поръсена с останалите зелени накълцани листа.

Добър апетит!

Постната картофена супа с пащърнак е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: