Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Вкусна кестенова торта

Вкусна кестенова торта

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вкусна кестенова торта
Снимка: Yordanka Kovacheva
8 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Много любопитен и невероятно вкусен сладкиш, който предполага празнично настроение и радост - кестенова торта"

Необходими Продукти

  • Блат от пясъчно тесто
  • брашно - 135 г
  • краве масло - 110 г
  • сол - 1 щипка
  • кафява захар - 30 г
  • Кестенов мус
  • сметана - 250 г
  • пудра захар - 40 г
  • ром - 1 капачка, тъмен
  • пюре от кестени - 100 г сладко
  • Кестенов шоколадов крем
  • шоколад - 100 г за разтапяне, 50% какао
  • краве масло - 100 г
  • пюре от кестени - 250 г сладко (може да се замени от сварени и смлени кестени + подсладител)
  • Кестенов тофи крем
  • сметана - 130 г
  • кафява захар - 60 г
  • краве масло - 60 г
  • пюре от кестени - 100 г сладко
  • желатин - 2 листа, около 4 - 5 г
  • Още
  • кестени - 6 бр. сварени, обелени
  • черен шоколад - за разтапяне
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа и смесете със захарта и солта. Нарежете маслото на малки парченца и втрийте с пръсти в сухата смес до образуване на трохи.

Ако е сухо, сложете лъжица студена вода и обединете маслените трохи в тесто.

Разстелете във форма за торта с откопчаващо дъно, около 20 см диаметър, на тънък пласт. Можете да направите това директно с пръсти, като се стараете блатът да е равен, или разточвайки между два пласта хартия за печене.

Приберете тавичката в хладилник за 15 минути, а през това време си загрейте фурната до 180 градуса.

Изпечете блата за 20 минути или докато придобие загар, след това оставете да изстива.

За муса с кестени разбийте сметаната със пудрата захар и капачка ром (него добавете чак към края).

Сложете лъжица по лъжица пюрето от кестени и бъркайте с плавни движения с шпатула, докато получите гладък мус.

Разпределете го на равен пласт върху блата, натрошете 4 сварени или конфитирани кестена, така че парченцата да потънат в муса. Приберете в хладилник.

Направете и шоколадовия пласт, като разтопите маслото с шоколада и смесите с кестеновото пюре. Сипете върху муса, заравнете и оставете да стегне на хладно.

За кестеновото тофи кремче поставете на слаб до умерен огън маслото, захарта и сметаната и бъркайте 6 минути. Температурата да не надвишава 90 градуса. Прибавете пюрето и бъркайте още минута-две

Сложете желатина да се хидратира за 2-3 минути в студена вода, след това го отцедете и пуснете при топлата, но не прекалено гореща тофи-кестенова смес.

Излейте върху стегнатият шоколадов пласт, изчакайте да изстине и приберете кестеновата торта за най-малко 2 часа в хладилник или дори фризер.

За украса на вкусната кестенова торта си направете фигури от разтопен черен шоколад, натрошени или цели конфитирани кестени - или каквото ви подскаже вашето въображение.

Аз направих огледална шоколадова глазура с облят в шоколад кестен и шприцовах розички сметана. И без глазурата тортата изглежда добре, но това го реших в последния момент.

Нарежете и поднесете кестеновата тортата добре охладена.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: