Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и смесете със захарта и солта. Нарежете маслото на малки парченца и втрийте с пръсти в сухата смес до образуване на трохи.
Ако е сухо, сложете лъжица студена вода и обединете маслените трохи в тесто.
Разстелете във форма за торта с откопчаващо дъно, около 20 см диаметър, на тънък пласт. Можете да направите това директно с пръсти, като се стараете блатът да е равен, или разточвайки между два пласта хартия за печене.
Приберете тавичката в хладилник за 15 минути, а през това време си загрейте фурната до 180 градуса.
Изпечете блата за 20 минути или докато придобие загар, след това оставете да изстива.
За муса с кестени разбийте сметаната със пудрата захар и капачка ром (него добавете чак към края).
Сложете лъжица по лъжица пюрето от кестени и бъркайте с плавни движения с шпатула, докато получите гладък мус.
Разпределете го на равен пласт върху блата, натрошете 4 сварени или конфитирани кестена, така че парченцата да потънат в муса. Приберете в хладилник.
Направете и шоколадовия пласт, като разтопите маслото с шоколада и смесите с кестеновото пюре. Сипете върху муса, заравнете и оставете да стегне на хладно.
За кестеновото тофи кремче поставете на слаб до умерен огън маслото, захарта и сметаната и бъркайте 6 минути. Температурата да не надвишава 90 градуса. Прибавете пюрето и бъркайте още минута-две
Сложете желатина да се хидратира за 2-3 минути в студена вода, след това го отцедете и пуснете при топлата, но не прекалено гореща тофи-кестенова смес.
Излейте върху стегнатият шоколадов пласт, изчакайте да изстине и приберете кестеновата торта за най-малко 2 часа в хладилник или дори фризер.
За украса на вкусната кестенова торта си направете фигури от разтопен черен шоколад, натрошени или цели конфитирани кестени - или каквото ви подскаже вашето въображение.
Аз направих огледална шоколадова глазура с облят в шоколад кестен и шприцовах розички сметана. И без глазурата тортата изглежда добре, но това го реших в последния момент.
Нарежете и поднесете кестеновата тортата добре охладена.
Да ви е сладко!