Начин на приготвяне
При тази лазаня ще избягаме леко от класиката, за да добавим към обичайните ни познати сосове и още нещичко. Това не променя вкуса на класическата, а само го обогатява.
Първо, се заемаме със соса от домати и кайма. За него си почистваме лука, моркова, целината, гъбите и чесъна (грамажите в рецептата са на почистени зеленчуци). Кълцаме ги на ситно и задушаваме всичко до омекване в зехтина и сол.
Към готовите зеленчуци сипваме доматеното пюре, като тук е много важно да използвате хубаво такова. Добавете подправките и натрошените кубчета бульон и гответе 5 минути при често разбъркване. Ако не сте предпочитатели на сухите бульони, може да използвате домашен концентриран телешки бульон, но в такъв случай би отнело малко повече време, за да се редуцира течността.
Идва ред на каймата, нея сложете и бързо раздробете на трохи като бъркате по-интензивно, докато се слее със соса.
Варете под капак 25 минути на умерен огън и сосът Болонезе с гъби е готов.
Следва да се заемете с така познатият ни Бешамел, който в този случай ще бъде обогатен с пармезан.
Разтопете си маслото на слаб огън с малко зехтин и към него сипете брашното. Бъркайте да се запържи леко и бавно налейте горещото мляко при непрестанно разбиване с телена бъркалка.
Варете 8-10 минути до сгъстяване, без да спирате да бъркате. Трябва да получите гладък и нежен сос, към който накрая се добавят овкусяващите съставки - пармезан, индийско орехче, бял пипер и сол на вкус.
Хидратирайте във вода за 3-4 минути корите за лазаня. В зависимост от вида и марката, които използвате, е добре все пак да се съобразите и с указанията на пакета за начина им на предварителна обработка или при някои може изобщо да липсва указания за такава.
На дъното на тава с приблизителни размери 20/25 см намажете малко масло, сипете и заравнете тънък пласт бешамел и подредете ред кори. Върху пастата разпределете пласт болонезе с гъби, поръсете с част от кашкавала и после от бешамела. Редете до привършване на продуктите, завършвайки с бешамел и поръска от кашкавал.
Запечете разкошната лазаня в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути или до златист загар.
Когато лазаня болонезе с гъби кладница е готова, покрийте с чиста кърпа за 15 минути и след това нарежете и поднесете на порции.
Добър апетит!
Коментари