Начин на приготвяне
Първоначално може би изглежда станна комбинация на продукти, но Ви уверявам, че е много вкусна. Пробвайте!
1. Суровият карфиол се къса на средни розички и те се режат на тънки филийки.
2. Суровите гъби се почистват, белят се и се разполовяват на две (ако са по-големи) и се режат на тънки филийки.
3. Лукът се нарязва на тънки полумесеци, поръсва се със захар и леко се намачква с ръка, да се раздели.
4. Листата от целина се нарязват на ситно заедно с чесъна (може през преса) и лютата чушка. Те се добавят към киселото мляко и майонезата. Подправя се със сол, черен пипер и оцет. Всичко се разбърква много добре.
5. Карфиол, гъби и лук се смесват и се заливат с млечния дресинг. Разбърква се добре, опитва се на вкус и при нужда се балансират вкусовете с още сол, черен пипер и оцет.
Салатата се оставя да престои 30 минути в хладилника, за да се овкуси добре.
Излишно е да се казва, че добре партнира с маринована риба и хубава ракия.
Вместо червен лук понякога правя тази вкусна салата с пресен или див лук. Вместо скилидки чесън съм ползвал стрък пресен или левурда (ако я правя на пролет). Добавял съм и репички и също се съчетават отлично.
По-горе съм представил автентичната рецепта за салата с карфиол и гъби, каквато ми я споделиха е Киев.