Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Зеленчукова салата»Салата с карфиол и гъби

Салата с карфиол и гъби

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Салата с карфиол и гъби
Снимка: Иван Кацаров
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Една голяма купа салата с карфиол и гъби - ето затова си мечтаем точно в този момент"

Необходими Продукти

  • карфиол - 1 средна глава
  • печурки - 5 бр. гъби (сурови)
  • червен лук - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • целина - 1 шепа (листа)
  • люти чушки - 1 бр.
  • кисело мляко - 400 г
  • майонеза - 200 г
  • захар - 1 голяма щипка
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • оцет - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първоначално може би изглежда станна комбинация на продукти, но Ви уверявам, че е много вкусна. Пробвайте!

1. Суровият карфиол се къса на средни розички и те се режат на тънки филийки.

2. Суровите гъби се почистват, белят се и се разполовяват на две (ако са по-големи) и се режат на тънки филийки.

3. Лукът се нарязва на тънки полумесеци, поръсва се със захар и леко се намачква с ръка, да се раздели.

4. Листата от целина се нарязват на ситно заедно с чесъна (може през преса) и лютата чушка. Те се добавят към киселото мляко и майонезата. Подправя се със сол, черен пипер и оцет. Всичко се разбърква много добре.

5. Карфиол, гъби и лук се смесват и се заливат с млечния дресинг. Разбърква се добре, опитва се на вкус и при нужда се балансират вкусовете с още сол, черен пипер и оцет.

Салатата се оставя да престои 30 минути в хладилника, за да се овкуси добре.

Излишно е да се казва, че добре партнира с маринована риба и хубава ракия.

Вместо червен лук понякога правя тази вкусна салата с пресен или див лук. Вместо скилидки чесън съм ползвал стрък пресен или левурда (ако я правя на пролет). Добавял съм и репички и също се съчетават отлично.

По-горе съм представил автентичната рецепта за салата с карфиол и гъби, каквато ми я споделиха е Киев.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: