Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Къри»Веган къри с леща и тиква

Веган къри с леща и тиква

Веган къри с леща и тиква
Снимка: Беатрис Борисова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Друго си е човек да хапне такова вкусно къри с тиква и леща, а да - и е веган"

Необходими Продукти

  • тиква - 500 г цигулка
  • люти чушки - 1 не много лютива
  • чесън - 2 скилидки
  • доматено пюре - 2 лъжици или къри пюре (по желание)
  • бульон - 750 мл зеленчуков (може и с вода)
  • лук - 1 глава
  • олио - 1 лъжица /зехтин
  • червена леща - 250 г
  • домати - 400 г консерва
  • ориз - 250 г (басмати)
  • кокосово мляко - 300 мл или зеленчукова сметана
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • кориандър - 6 стръка (може и сушен)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете тиквата (може и с кората), изчистете от сърцевина и нарежете на кубчета.

Измийте лютата чушка, разрежете наполовина. Нарежете на ситно. Обелете чесъна и пресовайте с преса за чесън.

Разтворете къри пастата в приблизително 250 мл вода. Обелете лука и го нарежете н фини кубчета.

Загрейте олиото в тенджера. Задушете лука, докато стане прозрачен. Добавете тиквата, лютото чушле и чесъна и запържете за около 5 минути. Добавете лещата, доматите, бульона и кърито.

Покрийте и оставете да къкри около 20 минути, като междувременно готвите ориза в подсолена вода според инструкциите на пакетчето.

Разбъркайте кокосовото мляко в кърито и подправете със сол и черен пипер.

Измийте кориандъра и откъснете листата от стъблата.

Сервирайте веган къри с леща и тиква с ориз в чинии и поръсете с кориандър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: