Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за Месо»Грузински сливов сос Ткемали

Грузински сливов сос Ткемали

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273690
Грузински сливов сос Ткемали
Снимка: Иван Кацаров
1 / 4
26/10/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"От време на време човек трябва да си прави подаръци, този път сме решили нашият да бъде Грузински сливов сос Ткемали"

Необходими Продукти

  • джанки - 1 кг Сини сливи
  • чесън - 5 скилидки
  • кориандър - връзка пресен + 1 с.л. семена
  • копър - 1 ч.л. сух
  • естрагон - 1 ч.л. сух
  • черен пипер - 1 до 2 ч.л.
  • лют червен пипер - 1 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • вода - 300 мл
  • оцет - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Това е еквивалент на кетчупа при грузинците. Не че не ползват кетчуп в Грузия, но Ткемали е традиционен продукт, с който гарнират печени и пържени меса, яхнии, зеленчуци, пържени или печени картофи и какво ли още не.

Сосът за месо Ткемали се приготвя с един вид сливи, който много наподобяват нашите червени джанки. На някои места в Грузия се прави и със сини сливи и това е рецептата, която представям днес. На пролет се приготвя зелено Ткемали от неузрели, зелени сливи.

Рецепта с джанки (неузрели или червени)

1. Джанките се измиват и се слагат в тенджера с водата да се варят.

2. Когато се сварят, се намачкват и се претриват през гевгир, за да се хванат костилките и люспите.

3. След това пюрето се изварява с подправките.

Рецепта със СИНИ сливи

1. Сливите се измиват и почистват от костилките.

2. Сливите се мелят с месомелачка / блендер.

3. Сливите се слагат в тенджера, добавя се водата и се включва на среден по сила огън.

4. Чесън се минава през преса и се добавя към сливите заедно с: кориандър на прах, черен пипер на прах, копър, естрагон, лют червен пипер, сол. Бърка се непрекъснато.

5. След като се вари 20 мин, се добавят оцет, разбърква се, изчаква се 2-3 минути да се изпари острата миризма и се добавя захар.

6. Вари се още 2-3 минути, опитва се на вкус и се балансират вкусовете при нужда.

7. Сваля се от огъня (консистенцията е подобна на гъстотата на кетчуп) и се добавя връзка пресен кориандър, нарязан на ситно. Разбърква се и с горещата смес се пълнят бурканчета, който се стерилизират за капак. Изваряват се 10 минути след завиране на водата.

От дадените количества се получават 4 бутилки от по 250 мл.

Бележки към рецептата за грузински сливов сос Ткемали

Съвсем леко съм модифицирал рецептата и освен изброените подправки по-горе добавям много малко (1 к.л.) кимион и 1 к.л. ПУШЕН червен пипер, с който се получава по-богат аромат според мен. Приготвял съм Ткемали и с червено вино за сметка на водата и слагам 150 мл вода и 150 мл вино. Уникален вкус, с който може да поглезите себе си и да провокирате гостите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: