Начин на приготвяне
В голяма купа слагаме 5 пакетчета (меко, на стайна температура) краве масло.
Към него добавяме бяло вино, 3 скилидки чесън (настърган), сока на един лимон, нарязани магданоз и розмарин, сол и черен пипер. Объркваме добре.
Почистваме и измиваме цялото пиле. Пълним го с 2 моркова (цели), нарязани на филийки два вида картофи (обикновени и сладки), резен лимон и клонка розмарин. Поставяме пилето в купата с маслото и го намазваме от всички страни.
В тава слагаме 1 ч.ч. ориз. Отгоре редим нарязани на по-едро кубчета картофи (също от двата вида) и моркови на кръгчета.
Слагаме пилето по средата на тавата върху картофите. Върху него слагаме всичкото масло и заглаждаме.
Отстрани поставяме нарязани пресни сливи и смокини. Поръсваме със сол и розмарин.
Слагаме две резенчета лимон върху пилето и във фурната за час и двадесет минути на 170 градуса.
Ако е необходимо, с лъжица премахваме излишната мазнина от тавата на печеното пиле.
Печеното пиле, завито в краве масло е невероятно вкусно, ароматно и крехко!
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна мрежа