Начин на приготвяне
Измийте ориза и го поставете в купа със студена вода да престои за 20-30 минути.
Обелете и нарежете доматите на ситни кубчета. Почистете лука и чушките и нарежете на ситни кубчета.
Обелете и нарежете кренвиршите, нарежете ги на шайби.
В голям тиган нагрейте олиото и добавете шайбите кренвирш, запържете до златисто и ги извадете от тигана с решетъчна лъжица.
В същото олио прибавете последователно (с 3 минути интервал като разбърквате) лука, чушките, доматите, нарязаните скилидки чесън и доматеното пюре, посолете и поръсете с черен пипер на вкус.
Прибавете запържените шайби кренвирш и много добре прецедения ориз, разбъркайте и налейте гореща вода 1 пръст над продуктите.
След като заври, намалете огъня на слаб и затворете капака на тигана, варите до готовност на ориза.
Преди сервиране на пилафа поръсете с прясно нарязан магданоз.
Този американски пилаф е просто, вкусно и изобилно американско ястие. Това е креолско ястие на щата Луизиана на основата на ориз.
Можете да замените някои съставки с други, но оризът и доматите остават непроменените съставки на Джамбалайя.