Начин на приготвяне
Накълцайте на ситно лука, праза, целината, лютото чушле и чесъна. Запържете ги в мазнината с щипка сол и след това сипете малко вода, за да се задушат и хубаво да омекнат. Ако ползвате прясно откъснати зелени домати, прибавете и тях, нарязани на по-едро.
Сложете брашното и червения пипер, когато водичката се е изпарила и бъркайте за минута на слаб огън. Ако зеленчуците са поели мазнината, преди да добавите брашното, сипете още малко олио.
Налейте вода или зеленчуков бульон. Тук е моментът да сложите и нарязаните зелени домати, ако те са от туршия или мариновани. Варете 20 минути френковата чорба.
Накрая прибавете накълцани листа от стръка целина и фидето. Варете 3-4 минути и чорбата е готова.
Поднесете това типично селско ястие с още накълцани зелени листа от целина или магданоз.
В случай че ползвате пресни домати за доматената супа, си сложете и малко оцет, така накиселява приятно и деликатно. При доматите от туршия не е необходимо, защото те са си кисели.
Добър апетит!