Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ориз Арборио с пиле и гъби

Ориз Арборио с пиле и гъби

Ориз Арборио с пиле и гъби
Снимка: Кристиан Александров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • пиле - 1 бр. цяло
  • вода - 3 литра
  • шарлан - 2 с.л.
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • ориз арборио - 1 ч.ч.
  • лук - 1 глава
  • сол - 2 щипки
  • куркума - 2 щипки
  • къри - 2 щипки
  • черен пипер - 2 щипки млян
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • розмарин - 3 щипки сушен
  • гъби - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставяме пилето в тенджера, заливаме го с водата и варим около 1 час.

Изваждаме пилето, обезкостяваме го и нарязваме само месото на малки късчета.

Бульона прецеждаме и към него добавяме солта, лимоновия сок, розмарина, черния пипер, куркумата и кърито.

Загряваме тефлонова тенджера на котлона и в нея сипваме шарлана.

Сипваме в него лука, който предварително сме нарязали на дребно. Пържим 1-2 минути и добавяме месото.

Нарязваме гъбите на дребно и сипваме и тях в тенджерата. Пържим 5-6 минути и добявяме ориза, разбъркваме и след 2-3 минути добавяме виното, а след това и бульона.

Разбъркваме, намаляваме котлона на средна температура и покриваме тенджерата с капака.

Готвим ориза с пиле 35 минути и изключваме котлона.

Оставяме ориза Арборио с пиле и гъби така за 15 минути.

След това сервираме ризотото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: