Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и задушава в тенджерка със сгорещен зехтин и краве масло.
Когато лукът промени цвета си, се добавят почистените и нарязани на ивички гъби Шийтаке. Лукът и гъбите се разбъркват периодично и след като омекнат, се прибавя оризът.
Температурата на котлона се намалява и с лед кратко запържване в тенджерата се налива малко качествено бяло вино.
Когато виното се изпари, започва да се добавя по един черпак зеленчуков бульон.
Ризотото се бърка непрекъснато, като щом се усвои бульонът, се добавя нов черпак от него и така до изчерпването му. Бавното готвене прави ориза кремообразен.
Накрая, когато е готов, се поръсва със сол на вкус, прясно смлян черен пипер и подправките за ризото.
Готовото ризото с ориз Арборио се сервира поръсено с нарязан на ситно пресен магданоз и настърган пармезан.
Коментари