Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с ориз Арборио

Ризото с ориз Арборио

Ризото с ориз Арборио
Снимка: Албена Асенова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
4
"Страхотно ризото с гъби - задължително консумирайте с чаша хубаво бяло вино и любим човек!"

Необходими Продукти

  • лук - 1 глава
  • шийтаке - 250 г гъби
  • чесън - 1 скилидка
  • краве масло - 2 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • ориз арборио - 300 г
  • бяло вино - 100 мл
  • зеленчуков бульон - 1200 мл
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • подправка за ризото - Karl Otto (по желание) 1 с.л.
  • магданоз
  • пармезан - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на дребно и задушава в тенджерка със сгорещен зехтин и краве масло.

Когато лукът промени цвета си, се добавят почистените и нарязани на ивички гъби Шийтаке. Лукът и гъбите се разбъркват периодично и след като омекнат, се прибавя оризът.

Температурата на котлона се намалява и с лед кратко запържване в тенджерата се налива малко качествено бяло вино.

Когато виното се изпари, започва да се добавя по един черпак зеленчуков бульон.

Ризотото се бърка непрекъснато, като щом се усвои бульонът, се добавя нов черпак от него и така до изчерпването му. Бавното готвене прави ориза кремообразен.

Накрая, когато е готов, се поръсва със сол на вкус, прясно смлян черен пипер и подправките за ризото.

Готовото ризото с ориз Арборио се сервира поръсено с нарязан на ситно пресен магданоз и настърган пармезан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
?вкусно ооо??
15.12.2021 09:57