Начин на приготвяне
Почистете си зеленчуците и ги нарежете на парченца.
Загрейте зехтина с маслото (или само зехтин) и в него запържете за 3-4 минути червения лук.
Добавете морковите и селърито и налейте водата. Посолете и варете под капак 25 минути. Ако след това време зеленчуците са още твърди, продължете варенето, докато омекнат.
Сипете сметаната и пасирайте до гладко пюре. По желание разредете с още малко вода или сметана.
Счукайте в хаванче чесъна с провансалските билки, зехтина, лимоновия сок, сол, черен пипер и захар.
Доовкусете си дресинга, както ви харесва.
Разсипете зеленчуковата кремсупа на порции и върху всяка сложете дъгички от сметана, провансалския дресинг и чия семена.
По желание добавете във порциите морковена супа и хрупкави крутони или крекери, а също така и зелени листенца магданоз за цвят.
Поднесете кремсупата от моркови и селъри по провансалски гореща.
Добър апетит!