Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Айвар с патладжани и чушки

Айвар с патладжани и чушки

Elena TodorovaElena Todorova
Готвач
949862
Айвар с патладжани и чушки2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
70 мин.
"Вкусът на домашния айвар с малко сирене е нещо, което не бива да си спестявате"

Необходими Продукти

  • чушки - 4 кг червени
  • патладжани - 2 кг
  • олио - 600 мл
  • чесън - 12 скилидки
  • оцет - 5 - 6 с.л на вкус
  • черен пипер
  • сол
  • олио - за запечатване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете патладжаните на филийки и ги оставете 40 мин да отцедят от горчивината.

Изпечете патладжаните и чушките. Отстранете дръжките, люспите и семките и смелете в машинка за мелене на месо (може да ги начукате в дървено хаванче).

Добавете пресования чесън, олиото, черен пипер, сол и оцет на вкус и разбъркайте добре. Варете сместа на тих огън до сгъстяване.

Прехвърлете айвара в сухи буркани, като внимавате да няма останали бурканчета въздух. Запечатайте всеки буркан с олио и затворете с капачка.

Оставете на тъмно и хладно.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за айвар като този сръбски айвар или грузинската аджика.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: