Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Айвар с патладжан и моркови

Айвар с патладжан и моркови

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Айвар с патладжан и моркови
Снимка: Росица Петрова
1 / 6
19/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
1
"Този айвар с патладжан и моркови може да се сервира с чеснова пърленка, препечени филии, содени хлебчета или др."

Необходими Продукти

  • чушки - 8 бр. червени
  • патладжан - 2 бр. средни
  • моркови - 4 бр.
  • олио - 100 мл
  • оцет - 3 - 4 с.л. според вкуса
  • сол - 1 ч.л.
  • лют пипер - 1 ч.л. по желание
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изпекох чушките и патладжаните в чушкопек. Оставих ги покрити в тенджера да се охладят, след което ги обелих и сложих в гевгир да се отцедят.

През това врвме сварих морковите за 20 минути, до готовност.

Сложих чушките и морковите в блендер и пасирах на кратки пулсации, за да останат и по-едри парченца.

Патладжаните накълцах на едро.

Сложих всички зеленчуци в тенджера.

Прибавих сол, лют пипер (той е по желание) и постепенно наливах олиото, като бърках, докато се усвои.

Степента на котлона трябва да е средна и да бъркате непрекъсното в продължение на 10 - 15 минути.

Накрая прибавих оцета и нарязани на ситно няколко скилидки чесън.

Оставих на котлона още 2-3 минути, колкото да се смесят вкусовете.

Готовият айвар оставете да се охлади и след това поръсете с нарязан пресен магданоз.

Съхранявайте в затворен съд в хладилник до 3-4 дни.

Този айвар с патладжан и моркови може да се сервира с чеснова пърленка, препечени филии, содени хлебчета или др.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: