Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Орехова торта с дулсе де лече и шоколадова глазура

Орехова торта с дулсе де лече и шоколадова глазура

Даниела РусеваДаниела Русева
Готвач
3194k9522k1
Орехова торта с дулсе де лече и шоколадова глазура
Снимка: Даниела Русева
1 / 8
07/03/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12
"Стъпка по стъпка ще постигнете това истинско кулинарно вълшебство - разкошна торта за специалните моменти"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 1 ч.ч. /чашата е с вместимост 220 мл/
  • орехи - 1 ч.ч. /смлени/
  • галета - 6 с.л. /пълни/
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
  • ванилия - 2 бр.
  • за сироп
  • коняк - 30 мл
  • прясно мляко - 100 мл
  • продукти за крема
  • маскарпоне - 500 г
  • кондензирано мляко - 1 кутийка /397 грама/ Сгущенное
  • продукти за ганаша
  • шоколад - 100 г /тъмен/ за готвене
  • прясно мляко - 5 - 6 с.л.
  • коняк - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • продукти за крокант
  • захар - 8 с.л.
  • вода - 1 с.л.
  • орехи - 1 ч.ч. ядки
  • за парено захарно тесто
  • масло - 30 г
  • вода - 50 мл
  • брашно - 3 с.л. пълни
  • пудра захар - 250 г
  • нишесте - 1 с.л. натурално
  • ванилия - 1 прахче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на блата:

Отделете жълтъците и ги разбийте с миксер с половината от захарта, докато избледнеят. Отделно разбийте белтъците с щипка сол и като станат на сняг прибавете другата 1/2 захар. Продължете да разбивате още малко до образуване на твърди връхчета.

В друга купа смесете смлените орехи с бакпулвера, галетата и ванилията и разбъркайте. Прибавете към разбитите жълтъци по малко от белтъците и от сухата смес, като ги редувате и разбъркайте с шпатула, НЕ С МИКСЕР.

Разделете полученото тесто на две и изпечете два блата върху хартия за печене, в тортена тавичка с диаметър 26 см. Загрейте предварително фурната на 170 градуса. Всеки блат печете 25 минути.

Приготвяне на крема:

Разбийте сиренето маскарпоне с миксера. Разбъркайте с лъжица много добре кондензираното мляко, като изтегляте нагоре да омекне и го прибавете към крема маскарпоне. Разбъркайте с лопатка, докато сместа се уеднакви.

Приготвяне на ганаша:

Прави се, когато тортата ще се залива. Разтопете на водна баня шоколада, заедно с останалите продукти до гладка консистенция.

Приготвяне на кроканта:

Сипете в малко тиганче захарта с една лъжица вода и сложете на огъня, като бъркате да стане на хубав карамел. Сипете орехите, разбъркайте, а после изсипете на дъската за хляб върху хартия за печене. Когато изстинат се начукват. За да стане по-лесно, можете да ги натрошите в найлонов плик, между два листа хартия за печене, така няма да се разпиляват.

Приготвяне на захарната украса:

Кипнете на огъня 50 мл вода с 30 г краве масло. Прибавете брашното и бъркайте, а щом стане гъсто тесто отдръпнете от огъня. Когато пареното тесто изстине добавяйте към него постепенно от предварително пресятата пудра захар с нишестето и ванилията.

От полученото захарно тесто аз направих бели малки розички. Оставят се да съхнат на стайна температура. За повечко блясък, ако тортата е за Празник, преди да се сложат върху тортата, розичките могат да изглеждат по-сияйни, ако с мека четка за рисуване минете по тях със суха седефена сладкарска боя на прах. За листенца на розите, оцветете с какао, а ако стане гъсто, може да се разреди с капки прясно мляко.

Сглобяване на тортата:

Напръскайте първия блат с няколко лъжици от сиропа - мляко с коняк. Сложете крем, като преди това отделете малко количество за покриване на тортата отвън. Поставете втория блат, сиропирайте отново и завършете с останалия крем, като покриете цялата торта. Отстрани тортата облепете с крокант.

Оставете тортата за два часа в хладилник, а след това залейте с ганаш. Отново я приберете за един час в хладилника. Вече може да украсите тортата със захарните розички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
514
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Страхотна.Браво!
08.03.2017 08:37
1
Карина Жекова
Карина Жекова
Истински шедьовър! Браво!
07.03.2017 23:53
1
Албена Асенова
Албена Асенова
Много красива!
07.03.2017 20:58
2
1
Покажи всички подкоментари
Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
Приказна е,Дани:)
07.03.2017 09:51
1
1
Покажи всички подкоментари