Начин на приготвяне
Пригответе сместа за наложената баница, като първо задушете за 2-3 минути нарязания на дребно праз в 2-3 супени лъжици загрято олио.
Сложете каймата в купа и прибавете към нея 30-40 мл. студена вода. Разбийте каймата, така че да се получи рядка каша. Изсипете я в полузадушения праз и гответе още 3-4 минути, като непрекъснато разбърквате.
Поръсете с черен пипер, подправка за кайма и ако е необходимо сол на вкус.
Свалете сместа от огъня и започнете налагането на баницата.
Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с олио.
Трябва да разпределите плънката на 3 пласта между корите.
Сложете 2 кори и ги намажете с олио.
Добавете върху тях още 2 кори.
Разпределете част от плънката с праз и кайма и поръсете с парченца от топеното сирене.
Сложете отгоре отново 2 кори, намажете ги с олио и поставете още 2 кори.
Разпределете втората част от плънката и топено сирене.
Поставете отново кори, както предишните 2 пъти, отново плънка и топено сирене и завършете последния ред с останалите кори.
Намажете баницата с кайма с жълтък разбит с 1 ч.л. олио и я сложете в загрята фурна.
Печете на 180°C за около 45 минути.
По време на печене покрийте наложената баница с фолио за да не прегори.
Извадете готовата наложена баница с праз и кайма и я покритие с кърпа, да се задуши.
Нарежете я на парчета и я сервирайте.