Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Наложена баница с праз и кайма

Наложена баница с праз и кайма

Наложена баница с праз и кайма
Снимка: Гергана Георгиева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Апетитна баница с кайма и праз, която е подходяща и за обяд, и за мързелива вечеря"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 опаковка
  • олио - 100 мл
  • праз - 2 стръка
  • кайма - 500 г
  • топено сирене - 100 г
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • подправка за кайма - 1 ч.л.
  • яйце - 1 бр.
  • сол на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе сместа за наложената баница, като първо задушете за 2-3 минути нарязания на дребно праз в 2-3 супени лъжици загрято олио.

Сложете каймата в купа и прибавете към нея 30-40 мл. студена вода. Разбийте каймата, така че да се получи рядка каша. Изсипете я в полузадушения праз и гответе още 3-4 минути, като непрекъснато разбърквате.

Поръсете с черен пипер, подправка за кайма и ако е необходимо сол на вкус.

Свалете сместа от огъня и започнете налагането на баницата.

Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с олио.

Трябва да разпределите плънката на 3 пласта между корите.

Сложете 2 кори и ги намажете с олио.

Добавете върху тях още 2 кори.

Разпределете част от плънката с праз и кайма и поръсете с парченца от топеното сирене.

Сложете отгоре отново 2 кори, намажете ги с олио и поставете още 2 кори.

Разпределете втората част от плънката и топено сирене.

Поставете отново кори, както предишните 2 пъти, отново плънка и топено сирене и завършете последния ред с останалите кори.

Намажете баницата с кайма с жълтък разбит с 1 ч.л. олио и я сложете в загрята фурна.

Печете на 180°C за около 45 минути.

По време на печене покрийте наложената баница с фолио за да не прегори.

Извадете готовата наложена баница с праз и кайма и я покритие с кърпа, да се задуши.

Нарежете я на парчета и я сервирайте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: