Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Мантъ - класическа рецепта

Мантъ - класическа рецепта

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8892k3
Мантъ - класическа рецепта
Снимка: Н.Акифова
1 / 3
18/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
110 мин.
Порции
4
"Турските кулинарни специалисти с две ръце препоръчват тази класическа рецепта за мантъ"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - около 500 г
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • за плънката
  • кайма - 200 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • кимион - 1 щипка
  • исот - 1 к.л.
  • олио - 1 с.л.
  • вода - 1 в.ч. хладка
  • за соса
  • кисело мляко - 400 мл
  • чесън - 4 скилидки
  • за соса
  • краве масло - 2 с.л.
  • доматена салца - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • джоджен - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, приготвяме плънката за това традиционно мантъ.

В тиган започваме да запържваме ситно нарязания лук с малко мазнина. След като се запържи лукът, прибавяме каймата и започване отново да запържваме до готовност, на края добавяме пресования чесън и останалите подправки и оставяме сместа да поизстине.

В дълбока купа пресоваме брашното и посредата счукваме яйцата, прибавяме още сол, олио и добавяме една водна чаша хладка вода и започваме да омесваме тестото, което е почти едно към едно като тестото за паста.

С помощта на точилка разточваме тестото и режем, първо, на ленти около два пръста дебелина, после лентите ги режем на малки квадрати.

Взимаме плънката с каймата и по една малка кафяна лъжичка слагаме на всяко едно квадратче. След като свършим с плънката, започване да затваряме парчетата, взимаме парчето на ръце, прибираме двете страни напречно и стискаме, после прибиране и другите две страни и пак стискаме с пръсти.

Готовото мантъ варим с подсолена вода с малко олио до готовност, ще разберете, когато мантъто се покачи върху врящата вода - означава, че са готови.

Вътре е една малка купа пресоваме чесън и разбъркваме с кисело мляко и готовия сос заливаме отгоре на мантъто.

И на края в една малка касерола загаряме малко масло, отгоре добавяме доматена салца, сол и джоджен и поръсва е мантъто със соса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: