Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лесна питка в глинен съд

Лесна питка в глинен съд

МарияМария
Новак
1714923
Лесна питка в глинен съд2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
85 мин.
Порции
14
"Ето един интересен начин за приготвяне на питка в глинен съд - имате рецептата, трябва ви само той"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • суха мая - 1 пакетче
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • вода - 1 ч.ч. топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното в голям съд за месене и оформяме кладенче. В кладенчето слагаме маята, захарта и солта.

Добавяме яйцето, разбито в половината от маслото, което сме оставили да се разтопи. След като разбъркаме съставките, добавяме малко по малко топла вода, докато се замеси меко тесто.

Намазват се дъното и стените на гювеча с част от останалото масло. Разделяме тестото на 14 бр. топчета.

Слагаме да печем в студена фурна на 60 градуса за 30 минути, а след това на 200 за още 45 минути.

След като извадим съда от фунтата намазваме коричката на питката с остатъка от маслото и поръсваме с шарена сол.

Лесната питка в глинен съд е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: