Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огретен»Огретен с праз и картофи

Огретен с праз и картофи

Огретен с праз и картофи
Снимка: Тодоринка Бернардова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Не знаем за вас, но на нас този огретен с праз и картофи ни изглежда много апетитно"

Необходими Продукти

  • картофи - 350 г средно големи
  • праз - 1 бр.
  • сметана - 80 мл
  • прясно мляко - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • бял пипер
  • индийско орехче
  • кашкавал - 60 г
  • краве масло - 40 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се измиват и се заливат с вода да се покрият. Варят се 20 мин. Отцеждат се охлаждат се и се обелват. Нарязват се на колелца.

Празът се изчиства и се разрязва на две по дължина и след това на парчета по желание.

Тавичката се намазва с масло и картофките се нареждат като се застъпват. Посоляват се. Празът се ръси отгоре върху картофите.

Режат се тънки филийки масло и се слагат върху праза. Налива се половин чаша вода и картофения огретен се запича на 200 градуса за около 30-40 мин.

През това време се разбиват яйцето, сметаната и прясното мляко до еднородна смес. Прибавят се пиперът, индийското орехче и настърганият кашкавал.

С лъжица се разпределя равномерно сместа върху запеканката с картофи.

Връща се във фурната и огретенът с праз и картофи се запича до зачервяване 10-15 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: