Начин на приготвяне
Картофите се измиват и се заливат с вода да се покрият. Варят се 20 мин. Отцеждат се охлаждат се и се обелват. Нарязват се на колелца.
Празът се изчиства и се разрязва на две по дължина и след това на парчета по желание.
Тавичката се намазва с масло и картофките се нареждат като се застъпват. Посоляват се. Празът се ръси отгоре върху картофите.
Режат се тънки филийки масло и се слагат върху праза. Налива се половин чаша вода и картофения огретен се запича на 200 градуса за около 30-40 мин.
През това време се разбиват яйцето, сметаната и прясното мляко до еднородна смес. Прибавят се пиперът, индийското орехче и настърганият кашкавал.
С лъжица се разпределя равномерно сместа върху запеканката с картофи.
Връща се във фурната и огретенът с праз и картофи се запича до зачервяване 10-15 мин.