Начин на приготвяне
Картофите се сваряват и обелват. Намачкват се на пюре.
Лукът и гъбите се нарязват на по-дребно и се запържват в сгорещено олио с малко сол. Когато омекнат гъбите и повечето от отделилата се течност се изпари, се прибавя към тях картофеното пюре и сол на вкус и се разбърква добре. Сваля се от котлона.
Доматеното пюре се залива с 1 ч.ч. гореща вода и се разбърква.
Морковите, лукът и пиперката се нарязват и се запържват в сгорещено олио.
Добавя се разреденото доматено пюре и виното. Оставя се за няколко минути на слаб огън.
Добавят се двете консерви и подправките.
Царевичното нишесте се размива с 3 с.л. вода и се прибавя към червената плънка. Разбърква се и се оставя още няколко минути на котлона, докато се сгъсти.
За реденето на лазанята най-отдолу се слага малко от червената плънка. След това се нарежда 1 ред от корите и следва още от червената плънка. Отгоре пак 1 ред кори и част от бялата плънка. Така се реди до края, като най-отгоре трябва да се завърши с бяла плънка.
Вегетарианската лазаня се покрива с алуминиево фолио и се пече в загрята на 200 - 220 градуса фурна за около 30 минути. След това се маха фолиото и се връща необикновената постна лазаня във фурната, докато се запече отгоре.