Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пелмени»Турски специалитет Мантъ

Турски специалитет Мантъ

Айлин Б.Айлин Б.
Новак
67911
Турски специалитет Мантъ3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Думите са излишни, когато става въпрос за това Мантъ"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 2 ч.ч. (чашата е 250 мл)
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 1 ч.ч.(250 мл)
  • сол - 1 ч.л
  • За плънката
  • кайма - 200 г
  • сол - 1 ч.л
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • лук - 1 глава
  • За соса
  • кисело мляко - 1 кофичка
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - масло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От продуктите за тестото се омесва меко и еластично тесто, което се оставя за около 30 мин да се отпусне.

През това време каймата се омесва с подправките.

След като тестото е готово, се разделя на 2 или 3 и се разточва на много тънко.

От готовите кори се нарязват малки квадратчета. Върху всяко квадратче се слага по-малко кайма.

След като свършите с цялото количество, налейте вода в тенджера и добавете щипка сол.

Когато заври, се пускат и готовите мантъ. Оставят се за 10-15 мин. Изваждат се с решетъчна лъжица.

С млякото, чесъна и солта си правите млечен сос, с който се залива специалитета.

Червеният пипер и маслото/олиото се запържват на котлона, но не трябва да прегаря.

След това заливате върху турския специалитет Мантъ млечния сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Днес ще я пробвам, имаше и други, но нещо ми бяха съмнителни, вашето ми изглежда автентично
13.12.2022 14:15
2