Начин на приготвяне
Днес ще Ви запозная с едно вълшебно ястие от грузинската кухня - бадриджани нигвизит
Това са пържени патладжани с орехов сос. Вярно е, калорийна бомба са, но е толкова вкусно, че човек спира да мисли за този факт, докато се храни.
Ако сте се снабдили с всички необходими съставки, ястието се приготвя лесно. Най-много време отнема пърженето на патладжана.
Основни подправки в грузинската кухня са хмели сунели и уцху сунели.
Сунели означава подправка с приятна миризма, но двете са различни.
В хмели сунели има 10-12 различни съставки, а уцхо на грузински означава - чужд, т.е. в тази подправка (уцху сунели) има и още една добавка (сминдух), която се появява като аромат и вкус. Ако не може да намерите уцху сунели, не е фатално да я замените с хмели сунели. която е по-разпространена в България.
За да приготвите бадриджани нигвизит са ви необходими:
Патладжан, орехи, чесън, кориандър, сол, уцху-сунели.
Патладжаните се режат на тънко и се пържат в мазнина, като преди това се посоляват и остават за 10-15 минути.
В блендер се поставят орехи, чесън, кориандър (ако не обичате, може да го замените с магданоз, но тогава ще се промени оригиналният вкус), подправките и малко преварена студена вода.
Може да използвате филтрирана или минерална вода, но аз ги правя така, както моята свекърва ме е учила. Смилат се, след което се маже по малко в/у патладжана и се навива на рулце.
По този начин се сервират в ресторантите, но ако ви е трудно, можете просто да намажете филийката патладжан със соса и да прегънете на две. Декорират се със зрънца от нар, които чудесно допълват вкуса на ореховия сос.
Това ястие става още по-вкусно на следващия ден, но за съжаление у дома никога не се задържа толкова време?
P.S. Хмели-сунели можете да си купите от руските магазини. Тази подправка съдържа смес от: копър, кориандър, дафинов лист, босилек, майорана, шафран, магданоз, целина, мащерка, черен пипер, лют червен пипер, мента и др.