Начин на приготвяне
Днес ще Ви представя едни вкусни сарми с прясно зеле. Рецептата за тях имам от моята етърва, която е невероятен кулинар, от който аз започнах да се уча да готвя преди повече от 20 години.
Зелката се измива и почиства от кочана. Слага се в тенджера с вода на котлона. След като водата в тенджерата заври, трябва да изчакате 10-на минути (зависи от зелето), за да омекнат леко листата и да не се чупят при навиване на сармите.
Докато чакате, трябва да подготвите плънката и соса.
Слагате каймата в подходящ съд, към нея трябва да добавите мъничко вода - 1/3 ч.ч., за да станат зелевите сарми по сочни (не е грешно ако не го направите ). След това се добавят ситно нарязаните или блиндирани лук, чесън, магданоз и копър. Оризът и сухите подправки също се изсипват в купата с каймата. Всички се размесва добре и тогава се налива разтопено масло и отново се размесва.
Соса се прави в тиган на котлона. Запържвате ситно нарязания лук до златисто в мазнината. Добавяте доматеното пюре и подправките. Разбърквате добре и сваляте от котлона.
След като сармите са навити, се подреждат в голяма тенджера. В/у всеки ред се изсипва по малко от соса и отгоре отново се редят сарми. Когато всичко е готово, в/у сармите се слага чиния (за да ги притиска) и се налива вода (аз използвам тази, в която съм варила зелето).
Правило номер 1 при приготвянето на тези сарми е да се смели хубаво месо (никога готова кайма от магазина). Към месото се добавя мъничко вода, за да бъдат сармите сочни. Аз никога не ползвам чешмяна вода, а преварена и охладена, в краен случай филтрирана или минерална.
Количеството на всички подправки може да бъде намалявано или увеличавано според Вашия вкус. Върху всеки ред сарми се полива малко сос. Те могат да бъдат направени от зеле, чушки, домат и/или патладжан. Задължително чушките и доматите се посоляват леко, преди да се напълнят със сместа, защото иначе остават безвкусни.
Зелето се вари леко предварително, за да може да омекне и да се завият сармите, желателно е да отстраните грубата част в средата на листата. Аз слагам чиния и отдолу на тенджерата, за да съм сигурна, че няма да загорят.
Не трябва да варите на силен котлон. Когато водата заври, аз намалявам до минимум и затварям с капак.
Ако спазите всички правила, описани по-горе, ще постигнете чудесен резултат, а именно - неустоимо вкусни сарми от прясно зеле.
Като допълнение може да сервирате арменска тольма с 1-2 лъжици заквасена сметана.
Коментари