Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Сарми с прясно зеле и булгур

Сарми с прясно зеле и булгур

НикиНики
Гуру
8016k3k4k4
Сарми с прясно зеле и булгур
Снимка: Ники
1 / 6
24/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
130 мин.
Порции
15
"Поръсваме вкусните сармички с нарязан пресен копър и по желание със заквасена сметана или друго сосче"

Необходими Продукти

  • зеле - 1.200 кг
  • кайма - 400 г
  • булгур - 100 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 2 бр.
  • чушки - 1/2
  • чесън - 3 бр.
  • доматена паста - 4 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • копър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изрязваме внимателно кочана от зелето, слагаме зелката цяла в тенджера с вряща подсолена вода за 10 минути.

Изваждаме внимателно зелката, охлаждаме я и разделяме листата. Булгурът измиваме, поставяме го в топла вода и оставяме за 20 минути.

Почистваме единия морков и лук, настъргваме ги, прибавяме към каймата заедно със сол и черен пипер на вкус, булгура, една скилидка чесън нарязана на ситно и ситно наразан пресен копър.

Пълним зелевите листа, увиваме добре, в тиган си загряваме мазнина и запържваме от двете страни до златисто.

Настъргваме си останалите морков и лук, чушката нарязваме на дребно заедно с останалия чесън.

Разбъркваме добре и поставяме зеленчуците на дъното на дълбока тенджера. Подреждаме си сармите, доматената паста разреждаме с водата, в която сме варили зелето.

Добавяме сол, черен пипер, заливаме сармите с водата и покриваме с чиния.

Щом заври водата, намаляваме котлона и варим 30 минути. Поднасяме зелевите сармички върху канапе от зеленчуците, с които сме варили сармичките.

Поръсваме сарми с прясно зеле и булгур с нарязан пресен копър и по-желание заквасена сметана или друго сосче по-избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: