Попски пълнени чушки

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274672
Попски пълнени чушки
Снимка: Иван Кацаров
1 / 6
01/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Хапнете сладко от Попските пълнени чушки и си запазете рецептата, защото сме убедени, че пак ще я сготвите скоро"

Необходими Продукти

  • чушки - до 15 бр.
  • леща - 1 ч.ч.
  • ориз - 1 ч.ч.
  • праз - 2 стръка
  • лук - 1 глава
  • кисело зеле - 400 г
  • зелева чорба - 2 ч.ч.
  • чубрица - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 к.л.
  • черен пипер - 2 к.л.
  • олио - 70 *
  • сланина - 200 г *
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В кулинарната традиция на пловдивското село Труд всяко ястие, което е по-разточително като приготвяне, по-трудоемко или по-ексцентрично - получава определението попско.

* Рецептата за попски пълнени чушки може да се приготви постна (тогава е без сланина) или блажна - тогава намаляваме олиото до 1-2 с.л. Ето как приготвяме Попски чушки.

1. Почистената и измита леща слагаме във вода без сол да се вари до полуготовност.

2. Сухите чушки се заливат с вряла вода, за да омекнат.

3. Нарязваме на ситно праз и лук и ги слагаме в тенджера да се запържат, без да стават златисти.

4. Към праза и лука добавяме почистения и измит ориз и бъркаме непрекъснато да се запържи и стане леко прозрачен.

5. Тогава добавяме 1 чаша от зелевата чорба (в село Труд ѝ казват ярмия) и една двойна шепа нарязано на ситно кисело зеле. Добавяме също отцедената леща, която вече е полусварена. Оставяме да се задушава под капак още 5 минути и периодично разбъркваме. При нужда се добавя и 1 чаена чаша вода.

6. Сваляме от огъня, добавяме черен и червен пипер (моят съвременен принос е пиперът да бъде пушен) и разбъркваме. Опитваме на сол и при нужда посоляваме.

7. Докато плънката се охлажда, се почистват и избушват чушките. Понеже нямам сушени – правя гозбата с пресни.

8. Пълним чушките/пиперките и ги подреждаме в тавичка. Остатъка от плънката разпределяме между чушките и добавяме течност - 1 чаша зелева чорба и още 2 чаши от водата на сушените чушки.

9. Селските пълнени чушки поливаме леко с олио и слагаме да се пекат на 180 градуса до готовност (около 40 минути).

Допълнителни бележки:

Когато гозбата се приготвя извън пости, тези чушки са наистина попски, защото в плънката има доволно количество печена сланина. Баба нарязваше шарена сланинка на парчета, слагаше я на машата и я изпичаше на жаравата в печката. После я нарязваше на дребни парченца и я добавяше към задушения праз. Оттам идваше пушеният вкус на гозбата, който аз се опитвам да доближа, като ползвам пушен червен пипер. В условията на апартамент - печем сланината на скара или в грил тиган.

Сполай Ви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: