Начин на приготвяне
Пресяваме брашното в дълбока купа, защото така стават по-добре кифлите. Затопляме леко млякото, но не прекалено много. Този път ползвах домашно и стана още по-хубаво. В млякото размиваме маята с 1 с.л захар и 1 с.л брашно, завиваме с кърпа на топло за 10 минути.
Изчакваме си маята да шупне. Разбиваме яйцата със захарта в отделна купа с вилица, не е нужно да ползваме миксер. Прави се кладенче в средата, където и брашното и изсипваме размекнатото масло (аз ползвам немско, защото е по-хубаво и по-ароматно), захарта, яйцата, шупналата мая с прясното мляко.
Сложих и есенция ром (немска), която беше много ароматна, вътре в кладенчето. Месим продължително върху набрашнен плот, докато стане меко тесто. Тестото, което се е получило, прехвърляме в съд, намазваме го леко с олио. Завиваме го с кърпа и отгоре с слагаме одеяло, оставяме в топла стая за час.
След като обемът е удвоен го взимаме и месим още веднъж върху набрашнен плот. С точилка разточваме кръг. Режем го на триъгълници. В широката част слагаме течен шоколад. От тестото стават около 10 големи кифли. Аз ползвам Нутела шоколад за пълнеж, не се разтича. Навиваме кифлите към върха.
Нареждаме ги в намазана с масло или олио тава и поръсена леко с брашно. Оставяме да втасат още 90 минути, пак покрити с кърпа и одеяло в топла стая. Като видим, че са увеличили обема си мажем с разбито яйце и посипваме със захар. Печем на 180 градуса в предварително загрята фурна. Да ви е сладко! Стават меки, ароматни и вкусни.
Коментари