Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Разядки»Тракийска щуркова лютика

Тракийска щуркова лютика

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Тракийска щуркова лютика
Снимка: Иван Кацаров
1 / 3
04/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
5 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Разберете повече за историята и вкуса на тракийската щуркова лютика от нейната рецепта"

Необходими Продукти

  • люти чушки - 500 г
  • червени чушки - 12 бр. сладки
  • чесън - 10 скилидки
  • орехи - 150 г
  • оцет - 1 или 2 с.л.
  • олио - 4 - 5 с.л.
  • сминдух - 1 с.л.
  • магданоз - 1 връзка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разядката се наричаше и щурковица, защото може да бъде огън люта (в зависимост колко люти са чушките) и човек да стане щур от лютивина.

Отделно, рецептата за тракийска щуркова лютика е наречена на една баба от село Труд - Щуркова Мирандза, на която ѝ се носи славата, че е готвила много, много лютиво...

1. Червените чушки се изпичат, обелват и почистват от семките. Аз ползвах замразени във фризера;

2. Лютите чушки (червени, зелени, всякакви) се почистват от семенниците и така огънят им се намалява. Добре е да ползвате ръкавици, защото люти неприятно на ръцете и трудно се измива само с вода и сапун. Ако все пак се подлютите, може да измиете ръцете със спирт или ракия;

3. Печените чушки се нарязват на по-едро, се слагат в чутурата (голям хаван) и се счуват на каша, която после се слага в голяма купа;

4. Лютите чушки може да са прясно печени, пукани чушки от буркан или сурови. Те се нарязват на дребно и също се счукват в чутурата, а после се добавят към печените чушки в купата;

5. Чесънът с малко сол се счуква в чутурата и се добавя към чушките в купата;

6. Орехите също се счукват и се добавят към зеленчуковата смес;

7. Прибавяме олио, оцет и ситно нарязан магданоз, сминдух и разбъркваме всичко много добре. Оставяме да престои поне един час, а най-добре до другия ден и щурковицата е готова.

Тази разядка с чушки се поднася се към питка, с печени картофи, с риба, с какво ли не.

В съвременни условия можем да си спестим цялото това чукане, като ползваме кухненски робот, но е добре поне орехите да минат през хаванче.

В процеса на счукване се отделят повече от маслата и ароматите на орехите, отколкото при рязане, а кухненският робот все пак реже...

Знаете ли, че в Средногорието има салата със същите продукти, като щурковица? Цели печени сладки и люти чушки се подреждат в чиния и се поливат със смес от олио, счукани орехи, сол и кисело мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: