Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована Риба»Рулца от домашно маринована сьомга

Рулца от домашно маринована сьомга

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Рулца от домашно маринована сьомга
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
05/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
10
"За специална семейна вечер е нужно и специално меню - тук веднага ще ви се притечем на помощ с една идея за предястия с домашно маринована сьомга"

Необходими Продукти

  • сьомга - 1 кг 2 парчета по 500 г
  • копър - 5 клонки
  • шарен пипер - 2 с.л.
  • морска сол - 150 г едра
  • сол - 50 г пушена, на люспи
  • захар - 150 г кристална
  • водка - 30 г
  • зехтин - за намазване или консервиране
  • домати - 5 бр. за канапе при поднасяне
  • Пълнеж
  • крема сирене - 400 г
  • копър - 2 с.л. сушен
  • магданоз - 2 с.л. сушен или пресен
  • черен пипер - на вкус
  • сок от лимон - 3 с.л. или на вкус
  • кора от лимон - 2 с.л. само жълтата част
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замразете сьомгата за 24 часа и след това я отмразете. Това е правило за случаите, когато искаме да консумираме риба, която няма да премине през термична обработка. Важно е да се изпълни, тъй като понякога в суровата риба има паразити, причиняващи стомашно-чревни разстройства, а единствено чрез замразяване те се унищожават.

Почистете рибата от вътрешни скрити костици, ако има кожа, я оставете. Измийте и подсушете добре.

Счукайте в хаванче пипера и накълцайте на ситно копъра. Хубаво ги смесете, за да пуснат ароматите си.

Налейте водката, сипете двата вида сол и захарта и разбъркайте.

Разстелете върху равна повърхност голям пласт прозрачно домакинско фолио. Върху него разпределете на тънък, но плътен пласт от приготвената смес като размерът на пласта да е колкото парчетата риба.

Сложете едното филе сьомга, покрийте с маринатата и положете другото, върху което разпределете последен покривен пласт от сместа. Отстрани също хубаво затрупайте и завийте плътно с фолиото.

Поставете в тава и отгоре затиснете с някаква тежест, която да притиска рибата. Приберете в хладилник за 24 часа.

Обърнете пакета с рибата откъм другото парче и пак затиснете и приберете на студено за още 24 часа.

Извадете филетата сьомга хубаво ги измийте със студена вода и подсушете.

Така можете да съхранявате в зехтин и да си режете от мариновата риба за разкошно мезе.

В случая ви предлагам да нарежете филетата на тънки парчета, като използвате много остър и тънък нож.

Намазнявате всеки отделен слайс със зехтин.

Пригответе смес за пълнеж на рулцата, като разбъркате крема сиренето с копъра, магданоза, пипера и лимоновите сок и кора - много фино настъргана. По желание си доовкусете пълнежа с още подправки или кисела лимонова нотка.

Слагайте от крема сиренето в едната половина на тънко нарязаната маринована сьомга и завивайте плътно на рулце. Всяко от готовите рибни рулца разполагайте върху кръгче домат.

Поднесете предястието рулца от домашно маринована сьомга с бутилка охладено хубаво бяло вино.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: