Начин на приготвяне
Оризът се смила в блендер или специална мелачка, за да стане на фино брашно.
Содата се гаси в киселото мляко и се оставя да шупне. Аз използвах домашно биволско мляко, което беше много гъсто и маслено, така придава още по-неустоим вкус на тутманика.
Яйцата се разбиват със солта и се сипват при брашното. Добавя се меката мас на стайна температура и олиото. Накрая се сипва шупналото кисело мляко.
Тестото се бърка с миксер с приставки за тесто, защото е меко и не може да се измеси с ръце. Бъркането продължава кратко време - само докато съставките се хомогенизират.
Натрошава се и сиренето и се разбърква още веднъж.
Сипва се в тавичка, застлана с хартия за печене 20 см диаметър, ако е кръгла. Тестото се заравнява отгоре.
Оризовият тутманик се пече на 180 градуса за около 30 минути или до суха клечка.
Остава се да изстине и се нарязва на парченца.
Учудващо вкусен и и много ароматен!
Коментари