Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Постни лозови сарми в крок пот

Постни лозови сарми в крок пот

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Постни лозови сарми в крок пот4 / 4
06/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
210 мин.
Общо
230 мин.
Порции
5
"Имате ли крок пот? А, защо още не сте приготвяли вкусни постни сармички в него - имате рецепта"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 30 бр. консервирани
  • лук - 2 глави
  • моркови - 1 бр.
  • гъби - 250 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 6 с.л.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 к.л. смлян
  • копър - 4 стръка
  • мащерка - 1 с.л. суха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя плънката за лозовите сарми. За целта лукът и морковът се почистват и нарязват на дребно.

Слагат се в дълбок тиган и се задушават в мазнина с малко вода.

Когато омекнат, се прибавят почистените и нарязани на дребно гъби (печурки при мен).

След неколкократно разбъркване се добавя измитият ориз заедно с една чаена чаша вода. Щом оризът поеме водата, плънката се овкусява със сол, черен пипер, нарязан на дребно копър и суха мащерка.

Плънката се разбърква и се оставя да се охлади. Ако се използват пресни лозови листа, е необходимо те да се попарят за около минута във вряла вода.

Аз в случая използвах консервирани. Във всеки лист се поставя от плънката, след което се свива на сармичка.

Дъното на керамичния съд на крок пота се намазнява и застила с няколко лозови листа. Върху тях се подреждат навитите сармички, а отгоре се поливат с малко олио.

Наливат се около чаша и половина вода, съдът с постните сарми се похлупва и включва на втора степен за три часа и половина.

Съотношението ориз-вода, ако е нормално, е 1 към 3, в случая трябва да бъде 1 към 2.5.

Да ви е вкусно с тези постни лозови сарми в крок пот. Рецептата става и за Никулден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: