Начин на приготвяне
Почистете и измийте добре шарана. Омазнете го с олио и овкусете със сол и черен пипер.
Нарежете лука, чесъна и праза на ситно, гъбите на полумесеци, а моркова настържете на ситно ренде.
Загрейте олио в дълбок съд и изсипете всички продукти и ги задушете.
След като омекнат зеленчуците, добавете доматения сок, виното и ориза.
Овкусете със сол, черен пипер, мащерка и босилек.
Гответе до готовност на продуктите и накрая поръсете със ситно нарязания магданоз.
С плънката напълнете шарана, а останалата част сложете около него в тавичката.
Върху шарана поставете нарязаните на кръгчета лимони.
Печете в предварително загрята фурна вкусния пълнен шаран на 180 градуса за 2 ч. и 30 мин.
След като изкарате шаран за Никулден с ароматна плънка от фурната, сменете лимоните с нови.