Начин на приготвяне
Почистете рибата от люспи, хриле и вътрешности. Измийте добре навсякъде. Посолете със сол и черен пипер и поставете шарана в намазнена тава.
Пригответе плънката като измийте и залейте сушените сливи с гореща вода. Оставете настрани. После им махнете костилките и нарежете на парченца. Запазете водата от тях.
Почистете и нарежете лука, моркова също. Запържете в подходящ тиган с мазнина и малко сол, разбъркайте.
Добавете измития ориз. Щом стане прозрачен, сипете сливите, 4-5 с.л. доматен сок и водата, в която са се киснали сливите. Поръсете със сол, чубрица и черен пипер.
Напълнете шарана и го зашийте. Ако ви остане, сипете плънката около него в тавата.
Заемете се със заливката. Задушете в мазнина наситнения лук, чесън и доматите от консервата. Поръсете със захар, черен пипер и сол. Добавете дафиновия лист и след няколко минути сипете около рибата.
Полейте шарана с мазнина. Печете рибата на 180 градуса за 60 мин. или малко повече.
Най-вкусният шаран за Никулден е готов!
Коментари
.