Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен шаран»Шаран за Никулден

Шаран за Никулден

Петя СтойневаПетя Стойнева
Новак
1402k186
Шаран за Никулден
Снимка: Петя Стойнева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Вкусотия е този шаран за Никулден - ще си оближете пръстите!"

Необходими Продукти

  • шаран - 1 брой
  • праз - 1 стрък
  • лук - 3 глави
  • ориз - 1 ч.ч.
  • червени чушки - 1 бр.
  • морков - 1 бр.
  • лимон - 1 бр.
  • зеленчуков бульон - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • салвия - 1 ч.л.
  • мащерка - 1 ч.л.
  • джоджен - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избира се шаран с тегло около 1, 5 кг.

Почистената риба се осолява. В коремната кухина се слагат лимон и джоджен, за да се премахнат неприятните миризми, и шаранът се оставя да престои няколко часа.

Приготвяне на ориза:

Кромид, праз, чушка и морков се задушават в олиото. Към тях се прибавят оризът и подправките. Налива се и бульонът и се задушава на слаб котлон до полуготовност. Прибавят се и нарязаните орехи.

Задушената смес се слага в тава при шарана и се пече за около 45 минути под фолио.

Шаранът се сервира на порции с гарнитура от задушения със зеленчуците орехите ориз.

Вкусотия е този мъжки шаран за Никулден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: