Начин на приготвяне
Когато избираме шарана, трябва да го огледаме внимателно.
Не трябва да купуваме много тлъст шаран или мазнината му да е жълта.
Ако е тлъст с тежка миризма, става мазен, както и да го приготвим.
Измиваме много добре рибата под течащата вода, като особено внимание обръщаме на главата.
Отцеждаме го от водата и го подсушаваме добре.
Поставяме голям лист хартия за печене в тавата.
Посоляваме го добре отвътре и отвън.
След това слагаме шарана в тавата върху хартията.
Изстискваме четвърт лимон в коремната кухина на шарана, а другата част нарязваме на колелца и нареждаме върху него.
Поливаме го и с 20-30 мл олио, като повдигаме и отдолу да мине мазнина.
Поставяме Никулденския шаран в печката и печем до готовност.