Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пълнен Шаран»Шаран на фурна с булгур

Шаран на фурна с булгур

Невена Блажева ИвановаНевена Блажева Иванова
Помощник Готвач
2012k7302k1
Шаран на фурна с булгур
Снимка: Невена Блажева Иванова
1 / 3
08/12/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • шаран - приблизително около 2.500 кг
  • булгур - 1 ч.ч.
  • праз - 1 стрък лук
  • моркови - 1 бр. голям
  • стафиди
  • червени боровинки - сушени
  • маслини - микс обезкостени нарязани
  • морска сол
  • черен пипер
  • червен пипер - на вкус
  • лимони - 2 бр.
  • бяло вино - 100 мл или розе
  • зелени подправки - букетче *
  • за декорация - свежи салати, зеленчуци и подправки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Шарана почистете от люспите и разпорете през корема. Изчистете вътрешностите и измийте обилно с вода. Изкиснете го за няколко часа.

Отцедете и попийте с домакинска хартия. Осолете със солта и полейте със сока от един лимон. Оставете настрана да си поеме солта, а през това време пригответе плънката.

Булгура накиснете за 20 мин в хладка вода. След това сварете за 8-10 минути. Охладете.

Праза нарежете на ситно, моркова на ситни кубчета. Смесете охладения булгур с праза и моркова. Прибавете боровинките, стафидите и нарязаните маслини.

Овкусете със сол, черен и червен пипер.

Наситнете зелените подправки* (девесил, целина, тарос, мента, мащерка) и прибавете към плънката.

Напълнете отвора на шарана с плънката и зашийте с конец.

Поставете го върху лозови пръчки и полейте с мазнина, подредете отгоре му резени домати. Наоколо в тавичката подредете чери домати, праз, гъби пожелание и ги посолете.

Прибавете 100 мл розе или бяло вино и печете в умерена фурна до готовност.

Поднесете цял шаранът на фурна с булгур със свежи салати и зеленчуци!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: