Начин на приготвяне
Тарт форма с диаметър 20 см.
Започва се с приготвянето на крема, за да има възможност напълно да се охлади.
Почистените и нарязани ябълки се поставят в купа и се покапват със сок от 1/2 лимон, разбъркват се. Оставят се настрана.
На котлон се сгорещява млякото. В купа се разбърква захарта, брашното и жълтъкът. Прибавя се малко студено прясно мляко, разбърква се до каша и щом млякото стане горещо, се прибавя. Разбърква се с телена бъркалка до получаването на млечен крем, който не е прекалено гъст.
Сваля се от котлона, прибавя се ванилията, разбърква се и се покрива плътно с фолио, за да не образува кора, или се намазва с парче масло, така също няма да се образува кора. Оставя се да се охлади.
В купа се смесва брашното, захарта, настърганата лимонова кора, щипка сол и малкото бакпулвер, разбърква се. Отгоре се прибавя маслото на кубчета и с ръчен блендер се довежда до трохи.
Прибавя се жълтъкът и се омесва тесто. Ако тестото е прекалено сухо, се добавя 1 ч.л. студена вода, тя ще спомогне на тестото да се събере. Не се прекалява с студената вода, за да не се напука прекалено масленото тесто по време на разточването и по време на печенето. Оформя се на топка, завива се във фолио и се оставя за 30-40 минути в хладилник.
Охладеното тесто се разточва върху малко брашно (като се напръсква отгоре също с брашно, също и малко брашно по точилката, за да не лепи) или върху хартия за печене, по-голяма от основата на тарт формата, за да може да се оформи борд.
Разточеното тесто се прехвърля във формата, като първо се оформя дъното, а след това и реброваната част, борда с височина около 3 см. Изсипва се охладеният крем, заравнява се Отгоре се подреждат ябълковите резени, леко се притискат в крема, подреждат се. Поръсва се с малко канела на прах.
Тартът се пече в затоплена фурна на 175-180 градуса, за около 30-35 минути или докато бордът се отдели от стените на формата.
Изважда се, охлажда се в самата форма и се изважда в сервизна чиния. По избор може леко да се напудри с пудра захар.
Рецептата е дадена за форма 22-24 см, с такъв размер тарт-форма аз не разполагам, затова винаги ми остава малко от масленото тесто, което може да се оформи на малки бисквитки с различни форми. По избор е.
Тартът с млечен крем и ябълки е чуден!