Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тарт»Тарт с млечен крем и ябълки

Тарт с млечен крем и ябълки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Тарт с млечен крем и ябълки
Снимка: marcheva14
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Торта с млечен крем и ябълки, която приготвяме с много любов и хапваме с още толкова"

Необходими Продукти

  • МАСЛЕНО ТЕСТО
  • универсално брашно - 220 г
  • пудра захар - 70 г
  • бакпулвер - 3 г
  • лимонова кора - настъргана кора от 1 лимон
  • масло - 110 г студено (на кубчета)
  • жълтъци - 1 бр.
  • сол - щипка
  • КРЕМ
  • захар - 100 г кристална
  • брашно - 50 г универсално
  • прясно мляко - 400 мл
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт
  • и още
  • ябълки - 3 бр. средно големи, почистени и нарязани на филийки
  • канела - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тарт форма с диаметър 20 см.

Започва се с приготвянето на крема, за да има възможност напълно да се охлади.

Почистените и нарязани ябълки се поставят в купа и се покапват със сок от 1/2 лимон, разбъркват се. Оставят се настрана.

На котлон се сгорещява млякото. В купа се разбърква захарта, брашното и жълтъкът. Прибавя се малко студено прясно мляко, разбърква се до каша и щом млякото стане горещо, се прибавя. Разбърква се с телена бъркалка до получаването на млечен крем, който не е прекалено гъст.

Сваля се от котлона, прибавя се ванилията, разбърква се и се покрива плътно с фолио, за да не образува кора, или се намазва с парче масло, така също няма да се образува кора. Оставя се да се охлади.

В купа се смесва брашното, захарта, настърганата лимонова кора, щипка сол и малкото бакпулвер, разбърква се. Отгоре се прибавя маслото на кубчета и с ръчен блендер се довежда до трохи.

Прибавя се жълтъкът и се омесва тесто. Ако тестото е прекалено сухо, се добавя 1 ч.л. студена вода, тя ще спомогне на тестото да се събере. Не се прекалява с студената вода, за да не се напука прекалено масленото тесто по време на разточването и по време на печенето. Оформя се на топка, завива се във фолио и се оставя за 30-40 минути в хладилник.

Охладеното тесто се разточва върху малко брашно (като се напръсква отгоре също с брашно, също и малко брашно по точилката, за да не лепи) или върху хартия за печене, по-голяма от основата на тарт формата, за да може да се оформи борд.

Разточеното тесто се прехвърля във формата, като първо се оформя дъното, а след това и реброваната част, борда с височина около 3 см. Изсипва се охладеният крем, заравнява се Отгоре се подреждат ябълковите резени, леко се притискат в крема, подреждат се. Поръсва се с малко канела на прах.

Тартът се пече в затоплена фурна на 175-180 градуса, за около 30-35 минути или докато бордът се отдели от стените на формата.

Изважда се, охлажда се в самата форма и се изважда в сервизна чиния. По избор може леко да се напудри с пудра захар.

Рецептата е дадена за форма 22-24 см, с такъв размер тарт-форма аз не разполагам, затова винаги ми остава малко от масленото тесто, което може да се оформи на малки бисквитки с различни форми. По избор е.

Тартът с млечен крем и ябълки е чуден!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: