Чудни кренвиршки

Чудни кренвиршки
Снимка: Росица Петрова
1 / 13
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Като ги гледаме тези кренвиршки, сякаш са от някоя витрина на пекарна - да, пари бихме дали за тях"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 7 г суха
  • бакпулвер - 5 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • олио - 100 мл
  • мас - 50 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • кренвирши - 5 бр.
  • топено сирене - 100 г
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
  • чубрица - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтопете маста и я смесете с олиото.

Пресейте брашното с бакпулвера. Прибавете към тях сухата мая и солта.

Затоплете прясното мляко и разтворете в него захарта. Прибавете ги към брашното, заедно с олиото и маста.

Замесете меко и гладко тесто. Разделете го на 10 равни части. Оформете всяка на топче и ги покрийте с памучна кърпа за 30-40 минути.

Нарежете кренвиршите на две половинки. На всеки направете разрез по дължина. Сложете в разреза малки парчета топено сирене.

След това разточете всяко топче от тестото на тънка елипса, без да добавяте брашно.

Тестото съдържа по-голямо количество мазнина и не лепи при точене. Направете разрези през 1 см, до половината. Сложете кренвирш в ненарязаната част и навийте на руло.

Стремете се крайчетата да останат отдолу, за да не се разтворят при печене.

Подредете кренвиршките в тава, покрита с хартия за печене. Сложете ги във фурната и я включете на 40-50 градуса. Оставете за 15 минути да втасат.

Смесете 1 жълтък с 1 ч.л. вода и намажете със силиконова четка кренвиршките. Поръсете с чубрица или шарена сол и сложете да се пекат на 180 градуса с вентилатор за 20-25 минути, до хубав загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: