Вкусни балатонки

Боряна АтанасоваБоряна Атанасова
Чирак
63581208357
Вкусни балатонки
Снимка: Боряна Атанасова
1 / 5
22/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6-7
"Кренвиршки или балатонки - името не е от значение, а само невероятният им вкус"

Необходими Продукти

  • кренвирши - 6 - 7 броя
  • брашно - 500 г
  • мая - 1 кубче (42 г)
  • олио - 100 мл
  • прясно мляко - 250 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирах маята в затопленото мляко със захарта.

В купа пресявам брашното добавям и солта, разбърквам и правя кладенче. Сипвам мазнината, добавям яйцата, като оставям единия жълтък за намазване.

Добавям маята и замесвам меко тесто. Оформих на топка и го завих в кърпа, оставям го да удвои обема си.

Кренвиршите срязвам по дължината.

От втасалото тесто разточвам кора с дебелина 1-2 см и режа на ленти, увивам около едно парче кренвирш, повтарям и с останалите.

Слагам ги в тава за печене, покрита с хартия, и ги оставям да се отпуснат за 30-40 минути, след това ги намазвам с разбит жълтък и по желание се поръсват със сусам.

Кренвиршките се пекат в предварително загрята фурна за 190°С за 20 минути или до златисто.

Вкусните балатонки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: