Начин на приготвяне
Накиснете боба от вечерта, на сутринта сменете водата и го сварете. Прецедете сварения боб, поставете го в кръгла тава и оставете в чорбата 3 с.л. от него.
Срежете праза на две и нарежете на полумесеци, направете същото и с лука. Поставете в тиган олиото и ги задушете в него, докато омекнат.
Прибавете настъргания морков и ситно нарязаната чушка при тях. Добавете маслото и посолете, оставете за около 10 минути под капак, докато се карамелизира зеленчукът, като разбърквате от време на време.
Прибавете червен и черен пипер, разбъркайте. Сипете готовия зеленчук в тавата при прецедения боб и разбъркайте да се смесят. Прибавете ситно нарязания чесън и дафиновия лист.
Намачкайте сварените зърна, които заделихте в началото, разредете ги с 1-2 ч.ч. от чорбата и залейте боба, докато се покрие.
Обелете и измийте наденичките, срежете на две равни части. На всяка част направете малък разрез донякъде и ги потопете в тавата при боба.
Поставете тавата с боба с наденица в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете до златиста коричка на боба и лек загар на наденичките.
Печеният боб с наденица на фурна е много апетитно ястие, страхотно за зимните вечери у дома.