Начин на приготвяне
Започнете със сиропа - за целта сипете захарта в метален съд и карамелизирайте.
След като добие златисто кафяв цвят, сипете внимателно водата, варите до разтопяване на карамела, оставете да се охлади.
В купа разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар на пухкав крем. Добавете студената вода и отново разбъркайте.
Прибавете настърганите на ситно портокалови корички и предварително смесените пресято брашно и бакпулвер, разбъркайте с шпатула до еднородна смес.
На дъното на форма за кекс разтопете маслото и прибавете счуканите на по едро орехи.
Сипете кексовата смес отгоре и поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна, печете до готовност.
Извадете кекса и надупчете на повечко места с дървено шишче и оставете да се охлади.
Залейте охладения кекс с охладения карамелен сироп, оставете за около час да попие!
Имате вкусен и празничен кекс с карамелен сироп и орехи.