Начин на приготвяне
Боровинките се слагат с голям метален гевгир.
Измиват се много внимателно, за да не се наранят.
Оставят се да се отцедят.
В тенджерата, в която ще се вари, се слага половината от водата.
След това се изсипва захарта.
Отгоре се слагат боровинките и се заливат с останалата вода.
Вари се на слаб огън, т.к. сладкото образува много пяна, която трябва да се отпенва периодично с решетъчна лъжица.
Сладкото се разбърква много внимателно, за да не наранят боровинките.
Сладкото се вари до сгъстяване 60 мин., след което се сваля от котлона, след което се прибавя лимонтзуту.
Тенджерата се оставя 24 часа върху дървена дъска, след което сладкото от боровинки се сипва в бурканчета.
Коментари